11 juli Jelenia, de eerste dagen in Polen
Door: stanceenarno
Blijf op de hoogte en volg Stance en Arno
11 Juli 2013 | Polen, Jelenia Góra
We zijn maandag 8 juli 09:00 vertrokken, uitgezwaaid door Maartje! De eerste dag zijn we tot Edermunde,(ten Zuiden van Kassel) gekomen. Goede reis, 466 km, 's avonds 30 gr C. De camperplaats slaan we voortaan over.
Dinsdag 9 juli, vroeg op pad, we zijn aangekomen vlakbij Gorlitz, in het Freizeitkamp in Trana. De reis was wederom uitstekend, heel warm onderweg. De camping heeft een klein wildpark en de plaatsen zijn prima. De beheerster vertelde dat zij tijdens de enorme regenperiode van de vorige maand 72 liter per m2 hebben gehad in een keer. Alles heeft hier totaal onder water gestaan. Hun natuurlijke bron is helemaal vervuild, de gasten blijven weg, ze hebben een zware tijd.
Woensdag 10 juli, eerst een ontbijtje met heerlijke Duitse broodjes, daarna nog kletsen met Brabanders en met voormalige Oost-Duitsers en dan op weg naar Polen. Binnen het uur rijden we de grens over, gaan eerst shoppen in de supermarkt Real. Nou die is een stuk groter dan de winkeltjes in Kapelle! We rijden via de rode weg naar Jelenia Gora en vinden de camping gemakkelijk. Een mooie terras camping met om ons heen... alleen maar Polen aanbidders uit Nederland! Mensen die al 25 jaar rondzwerven in Polen en er niet genoeg van krijgen. 's Middags op de fiets naar het centrum van de stad, daar is een grote markt met allemaal hoge, geschilderde huizen in pastelgtinten, met in het midden een prachtig stadhuis. We lopen de stad door en zien mooie kerken en een leuke winkelstraat met allerlei bekende winkels uit het Westen. Wat de eerste kennismaking met de Polen betreft: zeer vriendelijk en behulpzaam. Het weer: warm, vanaf morgen koelt het wat af. Het landschap is vriendelijk, middengebergte, veel bossen, kleine dorpjes met grote boerderijen. De wegen tot nu toe wat hobbelig maar goed te doen.
Donderdag 11 juli.
We starten met een telefoontje naar Femke, ze is jarig vandaag, HOERA!
Het weer is totaal omgeslagen, 17 gr C en regen. Wat minder warm was gewenst maar dit is wel heel veel. Na een paar uur regen komt het zonnetje en we pakken de fiets. Eerst rijden we weer naar de stad, 5 minuten verderop en drinken een kop lekkere koffie. Daarna fietsen we naar Cieplice, een dorpje 6 km ten Zuidwesten van Jelenia Gora. We rijden met gevaar voor eigen leven over een fietspad waar werkelijk van alles mis mee is. De Polen denken al helemaal niet aan fietsers in het verkeer, de paden zijn helemaal onbelangrijk, overal gaten, auto’s op het pad, voetgangers die totaal niet bezig zijn met de fietser, soms is het pad zo smal dat we de weg (4-baans) op moeten. Maar goed we komen aan in Cieplice en zijn helemaal verrast: het is een heel schilderachtig klein stadje met prachtige grote witte, gele gebouwen, een prachtige roodkleurige toren die bij een lichtblauwe kerk hoort, een mooi park met daarin een groot helder wit gebouw dat een sanatorium blijkt te zijn. Dit dorpje is met Europees geld helemaal opgeknapt, voor wie?? We zien geen toerist misschien vanwege het mindere weer. Op de terugweg schuilen we nog in een bushokje voor een stevige bui en daarna lekker in de camper warm worden met een kopje thee.
13 Juli 2013 - 08:48
Elly:
Het klinkt weer goed allemaal. Nu het weer nog wat warmer (!), maar hier is het eveneens wat frisser. Ik volg jullie op het kaartje en zag dat jullie niet zo heel ver verwijderd zitten van de streek in Duitsland waar we eind augustus weer naar toe gaan om te golfen. Ook daar heb je van die schitterende gebouwen in pasteltinten en een glooiend landschap met graanvelden en bossen. Ik ben benieuwd naar het vervolg. Hartelijke groet,
Elly -
13 Juli 2013 - 21:19
Femke:
Dag samen,
Klinkt goed! Hopelijk wordt het bij jullie ook snel beter weer... geniet ervan en veel groetjes uit Frankrijk. -
15 Juli 2013 - 18:57
Leny:
Hallo beidjes,
Vanuit een warm Pijnacker, dus zitten jullie in een verkeerde hoek maar wie weet komt het bij jullie ook helemaal goed. Nog 2 nachtjes en dan vertrekken we naar Noorwegen ben benieuwd, waarschijnlijk niet zo ondernemend als jullie maar we zullen er zeker ook erg van genieten.
Nog een goede reis verder.
groetjes Toon en leny -
28 Augustus 2013 - 11:34
Augustyniak Helena:
Vind het niet te doen kom al jaren daar heb er familie en verhuur er een studio,in toekomst ook voor campers. Maak er dan reclame van ok. Is nog erg communistische daar maar vind da niet erg, ben er gewoon natuur is er heerlijk en herleef er geweldig ben hart patiënt.zo u er nog eens wil naartoe gaan kan dat u verblijft er op loop afstand van ciepliece, en u kunt met auto overal naartoe zal u belijden dan zodat u weg wijs kunt in natuur of zo.zodat u erg vrij kunt zijn , en misschien er kunt Kuuren is zalig en u herleefd zodat u weer een jaar tegenaan kunt , is ook erg goedkoop heeeee . Groetjes van familie Swinnen augustyniak.