de eerste dagen in Duitland
Blijf op de hoogte en volg Stance en Arno
16 Juli 2023 | Duitsland, Hitzacker
Juli
Do
We gaan eerst naar Huissen onze vorige woonplaats. We lunchen bij Ine en gaan naar het ziekenhuis waar Hans al heel lang ligt, hij heeft een ernstige vorm van alvleesklier ontsteking gepaard gaand met complicaties. Na ons bezoek, het heeft ons zeer geraakt, rijden we naar een P over de Duitse grens bij het dorpje Lotte. Onderweg krijgen we hoosbuien en we komen langzaam vooruit. De eerste 360km zitten erop.
Vrij
Via Osnabrück rijden we via de snelweg een stuk naar het noorden, veel verkeer en wegwerkzaamheden. We passeren de 214 en slaan af, we gaan gewoon weer op ons gemak 2-baans wegen rijden richting Celle! Soms zorgt een tractor wel voor een heel rustig tempo maar dat geeft niet, het landschap is mooi, veel bossen en graan- en maisvelden, kleine dorpjes. Eind van de middag, het is al warm, komen we aan op een grote P bij Hitzacker, Elbe. We zijn in het voorjaar in Spanje gewend om op kleine parkeerplaatsen met 2 andere campers te staan, nou hier staan we met wel 45-50 campers! En toch hebben we allemaal voldoende ruimte, het is er rustig en warm! We lopen het stadje in, prachtige oude huizen met vakwerk, kleine winkeltjes en cafeetjes, een bakker en buiten het centrum enkele grote supermarkten. Wat wij niet wisten: in dit stadje is Prins Claus geboren, de koninklijke familie is hier een aantal keren geweest. Een ander feit is dat door hoogwater in de Elbe de stad 3x overstroomd is, de laatste keer in 2006, overal in de stad zie je borden die de hoogte van het water aangeven. Na 2006 is hier een deltaplan gemaakt, langs de kade is een hoge muur gebouwd en een er is een promenade gemaakt met de naam Prinz Claus Promenade.
Er is een ook pompinstallatie gekomen om het water weg te pompen, daarna zijn er bij hoogwater geen overstromingen meer geweest.
Zat
Vandaag wordt het heet, meer dan 30 graden en er is onweer voorspeld. ’s Morgens eerst bij de Lidl de boodschappen gedaan en dan nog een korte fietstocht langs het water, dat was voldoende. De rest van de dag is het buiten in de schaduw zitten, stoelen in en uitklappen bij dreigende regenbuien die maar niet willen doorzetten. We snakken allemaal naar verkoeling, helaas de buien zijn al uitgedoofd. ’s Avonds nemen we een heerlijke douche in de stad waar een openbare ruimte met wc en douche is, perfect schoon en keurig onderhouden!
Zon
Vandaag willen we langs de Elbe fietsen, aan de overkant waar vroeger de DDR was. Maar in plaats van hoog water kan het veerpont niet varen, er is te weinig diepgang in de rivier, ook hier is het dus erg droog! Dan rijden we maar een eind aan deze kant van de rivier een leuke route door het land van mais, graan, bossen en af en toe een klein gehucht. We zien grote boerderijen met vakwerk, velen hebben op de voorgevel een lange horizontale balk met daarop een lange spreuk die lastig te ontcijferen is. Het waait stevig en dat zorgt voor een aangename fietstocht. We drinken nog wat in Hitzacker en sluiten af met een heerlijke avondzon én het geklepper van de ooievaars, ze zijn er weer! Morgen verder naar het Noorden!
16 Juli 2023 - 21:48
Anneke :
Wat een verrassing dat jullie weer op stap zijn. Wat ,in de plannen. Wij rustig op de boot, afwisselend met thuis. Groetjes
17 Juli 2023 - 09:29
Tres:
Ik wens jullie weer een mooie reis toe naar het Noorden, weer leuk om jullie zo te volgen!
Veel plezier! Groetjes
17 Juli 2023 - 11:14
Marleen :
Fijn te lezen dat jullie weer op stap zijn. We volgen jullie met plezier! Wij zijn in Baarland met de kleinjongens en genieten van hun enthousiast geschep aan de oever van de Westerschelde.
17 Juli 2023 - 14:40
Karola :
Ach, die Hans! Sterkte [e-1f4aa]
veel plezier op weg naar Zweden!
17 Juli 2023 - 14:40
Karola :
17 Juli 2023 - 16:39
Maria Brull:
Een goeie reis weer, en als je de tijd hebt moeten jullie het eiland Rugen aan doen, Een heel mooi eiland.
Groetjes Maria Brull
17 Juli 2023 - 21:50
René Kiel :
Met de camper of de fiets, goed om de route aan te passen als het zo uitkomt.
Fijne reis.