het land van borgen en wierden
Door: stance
Blijf op de hoogte en volg Stance en Arno
22 Juni 2020 | Nederland, Appingedam
Zaterdag 20 juni: Loppersum, Westeremden, Huizinge, Middelstum, Zeerijp, Eenum, Leermens, Oosterwijtwerd. Ik ga 3 dgn die lijst typen, de namen zijn soms erg bekend voor de rest totaal nieuw. We gaan ons 3 dagen onderdompelen in het land van de borgen en wierden. Een wierde of terp is een kunstmatige heuvel, opgeworpen om bij hoogwater een droge plek te hebben. Zulke heuvels komen voor langs de gehele kust van de Waddenzee en aan de grote rivieren. Wierden werden niet alleen gemaakt om door mensen te worden bewoond, maar ook om het vee te beschermen en om er soorten geriefhout, dat slecht tegen natte grond kan, op te laten groeien. Borgen, hoe de jonkers vroeger leefden. Omringd door bomen en misschien zelfs een gracht torent een statig huis uit boven de omliggende velden. Een Groningse borg is een landhuis dat in de vorige eeuwen door jonkers werd bewoond. Ooit stonden er ruim honderd van zulke pronkstukken in de provincie. Slechts een paar haalden het heden en laten je binnen in hun kleurrijke verleden zien. Loppersum, een dorpje met een grote kerk en een bakker waar we brood halen voor de komende 2 dagen. Alle gehuchtjes die we bezoeken hebben hetzelfde aanzicht van verre: op een heuvel, terp, zie je een kerktoren met huisjes, erom heen veel hoge bomen. Kom je dichterbij fiets je zo een prachtig kleine woongroepje in met of kleine huisjes of grote statige huizen en het kerkpad leidt omhoog naar een klein kerkje van steen en/of hout met een grasstrook erom heen met grafstenen. De kerkjes, allen eeuwen oud, zijn open ze zijn van de stichting Groningse oude kerken. Door een houten kerkdeur kom je in een soort halletje en dan loop je het kerkje binnen, het ene is uiterst sober met houten plafond het ander heeft beschilderde stenen gewelven, mooie grote ramen, een klein aantal donkere houten banken, een preekstoel en een orgel. In de meeste kerkjes staat op een tafel wat drinken voor ons klaar, we kunnen gebruik maken van het toilet, er is overal veel informatie over de geschiedenis van de gebouwen. Deze intieme uiterst sfeervolle kleine woongroepjes zijn zo verrassend mooi, het zijn filmlocaties! Dit is wat de komende 2 dagen bezoeken. Vandaag bezoeken we ook Middelstum ook een gehuchtje met een betoverend kerkje maar ook met de Borg van Ewsum. Een landgoed buiten het dorpje met een grote moestuin en een uitbundig bloeiende bloementuin! Tussen al die pracht eten we onze boterhammetjes met kaas op, zo in een paradijsje in Groningen! 5 Uur later rusten we uit in het zonnetje op de camping.
Zondag 21 juni: Wirdum, Garrelsweer, Wittewierum, Woltersum, Luddeweer, Schaaphok, Slochteren, Schilwolde, Steendam Lakswerd. Deze dag staat weer in het teken van een reeks van bezoekjes aan mooie gehuchtjes maar ook fietsen we over het lege platteland, harde wind tegen, met zijn enorme melkvee boerderijen, enorme woningen rijk versierd aan de voorkant. Heel bijzonder is de borg in Slochteren met de naam 'Fraeylemaborg' . Dit is waarschijnlijk een verbastering van 'Ver (Vrouw) Aeylema'. De naam kwam aan het begin van de 16e eeuw steeds meer voor. Net als vele andere borgen was de Fraeylemaborg van oorsprong een steenhuis. Helaas staat het huis in de steigers vanwege de schade door aardbevingen, in de tuin kunnen we heerlijk in de schaduw wat drinken. Langs de weg van Slochteren naar Schildwolde staan imposante monumentale woningen, de een nog mooier dan de ander. Daarna fietsen we een stuk langs het Schildmeer, op het meer zien we zeilboten, motorboten even verderop is een redelijk groot strand aangelegd waar vele badgasten hun zonnige dag doorbrengen. ’s Avonds krijgen we wat regen, het is behoorlijk broeierig.
Maandag 22 juni: Krewerd, Anwerd, Godlinze, Losdorp, Spijk, Tweehuizen (staan ook 2 huizen), Polen, Bierum, Uitwierde. De laatste dag alweer, genieten van de kerkjes en het heerlijke zonnige weer met lekker windje. Onze lunch eten we op in Godlinze, we zitten aan een ronde tafel waarop in delen de geschiedenis van het dorpje wordt uitgelegd. Even later komt een hond enthousiast snuffelend langs, die ruikt lekkers! Daarna komt een jonge man uit de nabij gelegen grote boerderij, we komen aan de praat en via Zeeland komen we bij zijn achternaam: Vermue! Zo een echt Zeeuwse naam uit de Zak van Beveland! Hij is een afstammeling van boeren die uit Zeeland naar Groningen zijn verhuisd rond de jaren 1950. Toen was er hier veel grond te koop en kon men er een toekomst opbouwen. De namen Goenze en Boonman en de Winter zijn ook volop aanwezig, hij zelf had tot vorig jaar een teelt van zwarte bessen die ook in Zeeland terecht kwamen. Hoe bijzonder zijn dit soort ontmoetingen! Het laatste stukje voor Delfzijl fietsen we over de dijk langs de Eems, aan de overkant Duitsland, dit voelt weer helemaal vertrouwd. In Appingedam halen we de fiets van Arno weer op, we rijden nogmaals door dit mooie stadje, de rest genieten we nog na in de zon bij de camper. Al met al is een bezoek aan dit deel van NL zeker de moeite waard, verrassend mooi en interessant, uiterst vriendelijke mensen.
23 Juni 2020 - 09:35
Thérèse:
Wat hebben jullie een mooie fietsvakantie gehouden! Prachtig, zo te lezen. Binnenkort weleens afspreken, hè?
Groetjes
23 Juni 2020 - 12:50
Ellen:
Wat maken jullie weer een leuke en interessante reis.
Leuk om te lezen!!
Ook de ontmoeting met de(oud) Zeeuwen.
Ik kan me die tijd nog heel goed herinneren. Een kennis van ons reed met de Zeeuwse boeren daarheen.
Wij mochten dan als kinderen ook wel eens meerijden en dan gaan logeren in Apeldoorn.
Op zijn terugweg nam hij dan weer familie mee terug naar Zeeland.
Hele leuke herinneringen komen dan weer boven.
We wensen jullie nog een paar mooie dagen toe en we zien elkaar snel.
Lieve groet,
Herman en Ellen -
24 Juni 2020 - 18:54
Karola Kiel:
Heerlijk daar !
En heerlijk jullie verslag :)
Is het daar druk met toeristen ?