Moustiers-Ste-Marie
Door: stance
Blijf op de hoogte en volg Stance en Arno
03 Mei 2017 | Frankrijk, Roussillon
mei
1 ma Vandaag is het rommelmarkt in Moustiers, een dorpje van 700 inwoners dat ingeklemd ligt tussen 2 hoge steile rotsen. Tussen de toppen van de rotsen hangt een ketting van 135m met in het midden een ster bedekt met bladgoud van 1.25 m. groot. Een bijzonder beeld, de betekenis van de ster blijft een mysterie tot op heden. Vanuit de camping loopt een uiterst steil wandelpaadje richting het dorp, we nemen even een afslag, een zandpaadje, dat zal nog sneller gaan denkt Arno. Even later zien we in een wei een ezelin met haar veulen van 2 dgn oud staan, zo een mooi geheel! We fotograferen en dan verschijnt de eigenaar, hij vertelt ons dat hij dit zeer bijzondere ras fokt in het kader van cultureel erfgoed. Klein soort ezel, bruin/beige van kleur, vanaf de hals naar de rug een donkerbruin kruis Croix de Saint André genaamd, diende als pakezel voor vervoer van zware vracht door de bergen. De melk van de ezelin wordt gebruikt bij het vervaardigen van de beroemde savon de Marseille. Dat zijn zo’n leuke ontmoetingen! Hij wijst ons de weg naar boven, een graspaadje, met kletsnatte broeken komen we in het dorpje aan. Het plaatsje is een bedevaartsoord, boven tegen de rotsen aan is de kapel van OLV van Beauvoir gebouwd, een heilig plekje voor veel mensen. Daarnaast staan er nog meer kapellen en een kerk, allemaal historische monumenten. We lopen over kleine uiterst pittoreske pleintjes, nauwe straatjes een dorpje dat toeristisch is maar helemaal niet hinderlijk! Dit dorp heeft nog een grote attractie de Moustiers keramiek, faience genaamd en om 14.00u gaat het museum open. We lopen door een aantal eenvoudig aangeklede zalen met ieder een eigen kleur en zien de geschiedenis van het aardewerk uitgestald. Echt mooi opgesteld, prachtig aardewerk en de veranderende stijl wordt mooi getoond. Vanaf het einde van de middag zitten op een stoel bij de camper in de zon!!!!
2 di Regen in de hele regio voorspeld voor vandaag, blijven we hier nog staan want we willen één van de 20 ateliers bezoeken dat van de familie Lallier, tegenover de camping. In de ochtend lopen we nog een keertje door het lege dorpje en om 15.00u melden we ons bij het atelier. We krijgen met z’n tweeën! een rondleiding van 1 ½ uur, of we wel Frans begrijpen want dat wordt de voertaal. Voor mij gelukkig geen probleem! We dalen af naar de kelder waar de grondstoffen liggen, klei, gips, rode kleurstof, water en nog iets geheims, dit wordt samengevoegd in een enorm ondergronds tank gemalen tot een dikke pap. 1 Keer per jaar maken ze deze substantie zodat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Vanuit de kelder gaan we naar boven en komen we in een ruimte waar ongeveer 820 mallen opgeslagen zijn, dit is de schatkamer van deze familie, de basis voor alle producten die ze maken. Hoe meer mallen (7 is het grootste aantal) des kostbaarder is het product. Nadat het product uit de mal komt wordt het voor de eerste keer gebakken, daarna wordt het geëmailleerd, gedecoreerd en weer gebakken. Alles is nog volledig handwerk, we zien de 3e en 4e generatie, moeder en dochter aan het werk, zij hebben het schilderen via overlevering geleerd. Het leuke is dat we op alle producten van een bepaalde periode de fantasie figuurtjes zien à la Jeroen Bosch! Morgen gaan we verder.
3 wo We rijden richting Apt, we hebben allerlei gele/groene weggetjes in ons hoofd maar vanwege allerlei deviations wordt het gewoon via de rode weg naar Apt, naar de camping municipal. Druk daar! Dat kennen we niet! Wel verklaarbaar want vanuit dit oude stadje kun je via de voie verte en andere routes alle kanten uit fietsen. Dus vanmiddag de eerste 20 km naar Pont Julien gefietst daar zien we een oranje rivier, weer iets anders dan het groen van de Verdon!
03 Mei 2017 - 22:03
Stance En Arno Ruijgt En/of Wuisman:
Titel van dit verslag is: Moustiers-Ste-Marie!!! -
04 Mei 2017 - 17:03
Ronald En Hilde Aarts:
De ergernis rond de motorrijders herken ik (en ook de Gorge du verdon en de prachtige omgeving). Ieder zijn plezier, maar graag zonder de anderen overlast (en gevaar) te brengen. Ach ja....er is gelukkig ook nog veel rust en natuur om jullie heen zo te lezen! -
04 Mei 2017 - 18:10
Herman/ Ellen.:
Wat maken jullie leuke dingen mee. Geweldig om te lezen.
We reizen graag nog een stukje mee.
Lieve groetjes,
Herman en Ellen. -
05 Mei 2017 - 09:15
Diet:
Wauw wat zijn beide foto's mooi!
Nog een fijne vakantie toegewenst. -
05 Mei 2017 - 10:02
Elly:
Weer een boeiend verslag! Je foto's zijn schitterend en geven een prachtige indruk van jullie tocht!