stenen cirkels en Bath
Door: stance
Blijf op de hoogte en volg Stance en Arno
27 Mei 2016 | Verenigd Koninkrijk, Bath
Daarna gaan we natuurlijk de Manor Garden in, vooral de kruidentuin is erg mooi opgezet, de doorkijkjes naar de Manor zijn plaatjes.
3 Uur verder rijden we richting Bath, het is weer druk op de weg en uiteindelijk moeten we dwars door de stad rijden om bij de camping te komen, dat is een huzarenstukje voor een niet-Britse! ’s Avonds fietsen we alvast een stukje, langs de Avon, naar Bath, even verkennen hoe het daar allemaal werkt.
Do 26 mei Bath……. een prachtige, gezellige, sfeervolle oude stad!! Het centrum wordt bepaald door de Roman Baths en de Abbey (abdijkerk). Het complex van het Romeinse badhuis bestaat uit een groot aantal baden, sommige van hen worden nog steeds gevuld met bronwater van 47 graden, alle baden hebben een andere temperatuur. Het bekendste openluchtbad, omringd door een zuilengalerij met beelden, is heel indrukwekkend. De toer leidt je door het hele complex langs alle baden, brokstukken van zuilen, mozaïeken, de opgravingen zijn nog niet afgerond. Bijzonder is de plek waar te zien is hoe de Romeinen met behulp van stenen pilaartjes, vloerverwarming realiseerden.
Na dit bezoek gaan we naar de Abbey, van buiten al een indrukwekkend gebouw, binnen is het vooral een sierlijke, lichte hoge kerk met prachtige raampartijen. Vanuit de zuilen rijzen enorme waaiers op naar het plafond, dat zorgt ervoor dat de kerk een intiem karakter krijgt. Tijdens ons bezoek zingt een koor een aantal Engels en Schotse liederen, niets is mooier dan gezang in zo’n ruimte! Na de Abbey gaan we op een bankje op het kerkplein zitten samen met heel veel andere mensen. We zitten in een carré en in het midden is een gitarist Spaanse muziek aan het spelen. Overal in de stad hoor je gitaarmuziek, gezang, zijn acrobaten aan het jongleren ze krijgen veel aandacht en waardering. We lopen nog door een overdekte Market, langs een oude Romeinse brug en door vele oude straatjes. Tijd om terug naar de camping te gaan, wat te eten en met de Park and Ride bus weer naar de stad. In deze periode staat Bath in het teken van het International Music Festival. We hebben tickets gekocht voor een concert van de Amerikaanse zangeres Lera Lynn (True Detective) in de Komedia . De Komedia is zo’n echt oud theater, rood/blauwe muren, gouden versieringen aan het plafond, een klein podium, wij de gasten zitten aan tafels. Om kort te zijn: het was werkelijk een geweldige belevenis! Wat heeft Lera een prachtige donkere stem, samen met 2 andere gitaristen en een drummer maken ze indrukwekkende muziek, het enthousiasme, de muzikaliteit spat van het podium af. Het leuke is dat het contact met de band zo close is, zij stellen vragen aan het publiek (de uitspraak Bath door een Amerikaanse zorgt voor veel hilariteit), de mensen reageren meteen, het sfeertje is heel intiem en ontspannen. De band sluit af met een a capella nummer, wow!!!!
Vrij 27 mei Na zo’n avondje is het heerlijk wakker worden en de zin om de stad te bezoeken is groot. We fietsen nu naar een ander deel van de stad, daar waar de parken en de enorme complexen van huizen staan. We rijden naar Royal Crecsent, een bouwsel in een halve cirkel van 30 huizen van 3 verdiepingen met 114 ionische zuilen. Voor het gebouw is een enorm grasveld met bomen, overal picknickende mensen. Daarna fietsen we naar een rond plein the Circus genaamd. Om het plein, in het midden 5 oude bomen, erom heen ook weer statige huizenrijen. Het opzet van dit plein zou te maken hebben met de stenen cirkel van Stonehenge. Aan de Crecsent en the Circus hebben zeer veel beroemde Engelsen gewoond.
Vandaaruit gaan we weer de stad in, nogmaals genieten van de sfeer, de oude statige gebouwen. Alles is gebouwd met dezelfde gelige stenen, de stad krijgt daardoor een zachte rustige uitstraling. Het is er enorm druk, vele groepen toeristen uit alle landen lopen met gidsen rond.
Een advies van ons aan de lezer, Bath is een juweel van een stad!